Info

Bollnäsbygdens Spelmanslag bildades 1949. Detta gör laget till Hälsinglands äldsta spelmanslag. Laget brukar även omtalas som Sveriges största. Bollnäsbygdens Spelmanslag är idag ett begrepp i hela landet. Laget har gjort två CD-skivor. Den första, “Så länge fingrarna rör sig,” gjordes till 50-årsjubileet 1999 och den andra “Så länge fötterna rör sig,” släpptes 2005. skivorna har sålt över hela Norden och har på många sätt kommit att bli stilbildande inom genren ”spelmanslag”.

Inom laget har det genom åren bildats en lång rad av fria grupper. Många med s k traditionellt spel men även ett flertal experimentella och nyskapande grupper. Under de senaste åren har laget blivit ett av Sveriges mest anlitade spelmanslag.

Till 60-årsjubileet 2009 gjordes en dokumentärfilm om laget. Ett filmteam föjde laget under ett år. Filmen slutar med segern i Nordiska mästerskapen i folkmusik i Sälen. Filmen heter ”Spelmanslaget – ung och gammal i takt med tiden”.

Ett axplock från de senaste årens turnéer & evenemang  med Bollnäslaget:
Stockholm Pride festival 2006 och 2007, Linköping Folk Festival, Västerås Konserthus, Uppsala Konserthus, SR P2 Folke,  Umeå Folkmusikfestival, Roskilde folkmusikfestival, Segrare i Gregorikappleiken i Östersund 2004 , Medverkan TV4 Nyhetsmorgon. Spelmanslaget representerade Sverige vid världsutställningen i Shanghai 2009.

Sommaren 2012 representerade laget Sverige vid den stora världs- och folkmusikfestivalen i Rudolstadt, Tyskland. Vi gav konserter, spelade till dans samt hade låt- och danskurser. Festivalen hade 90000 besökare under tre dagar.
Senare på sommaren medverkade vi på spelmansstämman i Höjby i Danmark.

Sommaren 2013 spelade vi på Folkmusikfestivalen i Korrö.

Under sommaren 2014 medverkade vi på folkmusikfestivalen i Kaustinen.

Laget fungerar som ambassadörer för södra Hälsingland och Bollnäs. Laget utgör en drivkraft för den folkliga kulturens utveckling i regionen. Spelmanslaget har på 15 år gått från att vara en bevarande och museal verksamhet till att vara en del av sin samtid med blicken riktad långt in i 21:a århundradet. Spelmanslaget har kommit att bli en plantskola för yngre folkmusiker med professionella ambitioner. Det unika är att även de som etablerat sig i folkmusikeliten i Norden väljer att återvända till laget vid dansspelningar och konserter. Laget står för trygghet, för hemma, för platsen där allt började…

Spelmanslaget har kommit att bli den sammanhållande länken för folkmusik i södra Hälsingland. Med 130 medlemmar varav 70 aktiva spelmän saknar Bollnäsbygdens Spelmanslag motstycke i hela Norden. De aktiva medlemmarna har ett åldersspann på 10-80 år, omfattar allt från amatörer till musikpedagoger och frilansande folkmusikproffs.

Program

För varje vår, sommar och höst görs ett program över de spelningar och träningskvällar som planeras. Detta program finns inlagt på medlemssidan. Kontakta oss om du vill bli medlem i spelmanslaget och få inloggningsuppgifter dit.

Måndagskvällar

Varje måndag 18.00-20.00 träffas vi och spelar. I halvtid tar vi fikarast. Vi lär oss nya och finslipar gamla. Låtarna lärs ut på gehör, men vi har en notpärm där man får ta noter på låtarna vi spelar. 30-45 personer deltar varje måndagskväll.

Spelledare

Bengt Jonsson är spelledare.

Lokal

Vår spellokal på måndagar är Snoddassalen på Bollnäs Kulturskola, Odeng. 19.

Repertoar

Vi har en förteckning över den repertoar som är aktuell och som vi ska kunna. De flesta noterna finns att ladda ner under fliken Media/Noter här på hemsidan.

Spelningar

Till höger på hemsidans första sida finns en lista på kommande spelningar. På medlemssidan på hemsidan finns ett anmälningsformulär där man anmäler sig till lagets spelningar.

Medlemmar

Föreningen består av ca 35 aktiva medlemmar. De flesta spelar fiol, men några spelar flöjt, nyckelharpa, dragspel, slagverk, gitarr eller bas.

Styrelsen

Styrelsen år 2021:
Ross Campbell, ordförande
Kerstin Palm sekreterare
Lena Björklin, kassör
Hannah Gustafsson, ledamot
Per-Åke Svensson, ledamot
Lena Snith, ledamot
Annelie Nilsson, ledamot
Peter Strömbäck, suppleant
Per Lundagårds, suppleant

Årsavgift:

Medlemsavgiften i föreningen är 500 kr. För ungdomar upp till 20 år eller studenter med CSN-kort är avgiften 200 kr. Man kan också vara stödjande (ej aktiv) medlem och detta kostar 200 kr. Bli medlem genom att betala in medlemsavgiften till vårt bankgironummer, 5041-7682 och komplettera med email till vår ordförande: ross.campbell@telia.com. Välkommen som medlem!

Organisationsnummer: 886000-5969