Årsmötesreferat

Bollnäsbygdens spelmanslag har haft årsmöte

Ordföranden Tommy Eriksson hälsade välkommen till ett årsmöte för en förening som har haft ett innehållsrikt år. Vid Delsbostämman i juli vann Bollnäsbygdens spelmanslag första pris i tävlingen ”SpelmanSlaget”. Senare i juli deltog spelmanslaget i Tysklands största musikfestival med inriktning roots-folk-word-music. Festivalen ägde rum i Rudolstadt. I september reste spelmanslaget till Danmark och deltog på en spelmansstämma i Höjby i närheten av Odense. Vid resorna utomlands har såväl konserter, dansspelningar som dansinstruktioner genomförts. Senare i september genomfördes en konsert och dansspelning i Siljansnäs kyrka och Sockenstuga tillsammans med Leksands spelmanslag. På hemmaplan har utbyte ägt rum med Järvsö spelmanslag en dag i november. Årets avslutas med tre återkommande arrangemang i form av Lucia i Bollnäs kyrka, Julaftonsspelning på Bollnäs sjukhus och dansspelning på annandagen i bygdegården i Borr, Ljusdal.
Övningarna äger rum på Kulturskolan i Bollnäs på måndagkvällar och samlar drygt ett 30-tal spelmän. Antalet medlemmar i föreningen är cirka 70 varav ett 50-tal är aktiva.
Till ny ordförande efter avgående ordföranden Tommy Eriksson valdes Ross Campbell. Sekreterare är Sigrid Rönnlund och kassör Hans Degerman. Övriga styrelseledamöter är Jonas Klasson, Kjeld Pedersen, Tommy Eriksson och Staffan Jonsson. Uppskattade spelledare är sedan många år riksspelmännen Bengt Jonsson och Örjan Hans-Ers.
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar avtackades Tommy Eriksson med blommor efter att ha varit ordförande i åtta år. Kassören och spelledarna uppvaktades med presenter.
Planer för framtiden finns. I sommar deltar spelmanslaget på Korröfestivalen i Småland. Inför år 2014 finns inbjudan till Finlands största folkmusikfestival i Kaustinen.
/Hans Perssom

 

Kommentering avstängd.